Skoči na glavno vsebino
02 630 01 60; 041/673-541 tajnistvo@osfram.si

Fotografije (Maja Stavbar)

Posnetek prireditve (Tadej Sternad)

Majski kulturni dan je predvsem nagrada za vse pridne bralce, a tudi spodbuda za ostale, da bi brali (še) več. Letošnji dan je bil ponovno pester, poln raznolikih dogodkov in ustvarjalnih trenutkov. Glavni namen je bil zazrtje vase in poglabljanje v globino duše. To smo dosegli z uglasbeno poezijo o življenjskih vprašanjih. Medse smo namreč povabili glasnika prekmurskih ravnic, Ferija Lainščka, in pevko Ditko, ki je zaslovela z uglasbitvijo njegove pesmi Ne bodi kot drugi. Ditka (Edita) je kantavtorica, skladateljica, pevka in kitaristka, piše svoje pesmi, v glasbeno obliko pa je spremenila več pesmi tudi drugih slovenskih pesnikov, aranžmaji (in spremljavo na klaviaturah) so delo njenega očeta Gorazda Čepina, za polnejšo obliko glasbene zasedbe pa poskrbi še kitarist Jan Lužnik. Celoten koncept kulturnega dneva je bil prežet z glasbenim doživljanjem. Mlajši učenci so Lainščkove glasbene pravljice poslušali med sproščenim ležanjem, starejši pa se podali na višji nivo in se predajali zvokom gongov in ostalih terapevtskih glasbil, ki so jih umirili in v njih prebudili čute. Deležni pa nismo bili le glasbene terapije, marveč smo bili ekološko naravnani in izdelovali eko glasbila iz odpadnih materialov, pesnili eko poezijo (po vzoru Lainščkove pesniške zbirke NE) in si ogledali ekološko predstavo o Zemlji, ki je dobila vročino.

Letos je Feri Lainšček naj bralcem razdelil kar 156 knjižnih nagrad in jim namenil spodbudne besede, naj berejo še naprej in odkrivajo nove svetove. Posebno mesto pomočnic so si prislužile petošolke (Mija in Ana Babošek, Glorija Presker in Eva Nikl), ki so obvezo za naj bralce krepko presegle in namesto desetih prebrale kar 80 in več knjig!

Izredno pohvalo si je prislužil tudi Rene Meglič, pesniško navdihnjen sedmošolec, ki je prejel najvišje priznanje in nagrado na natečaju za najboljšo pesem o domovini Sloveniji. Da pa smo tako bogat dan lahko izvedli, gre velika zasluga Šolskemu skladu, ki je s prispevkom v višini 700 € močno zmanjšal nastale stroške, prikazane na položnicah. Hvala za velikodušnost in nenehno podporo našemu vzgojno-izobraževalnemu delu. 

Simona Napast

Dostopnost