Skoči na glavno vsebino
02 630 01 60; 041/673-541 tajnistvo@osfram.si

V ponedeljek, 17. junija 2024, smo se z izbranimi učenci naše šole odpravili na sprejem slovenske bakle, ki ga je organizirala Občina Rače – Fram.

Zgodba o slovenski bakli je nastala pred tremi leti, v času pred olimpijskimi igrami v Tokiu. Plamenico je oblikovala jeklarna v Ravnah na Koroškem pod okriljem olimpijskega sponzorja SIJ – Slovenska industrija jekla. Predstavlja poklon vsem, ki so sodelovali pri njeni izdelavi, predvsem pa slovenskim športnikom in športnicam. Izdelana je iz recikliranega nerjavnega jekla in bukovega lesa. Oblika in izbor materialov sta prepletena z močno simboliko: reciklirano nerjavno jeklo kot simbol trdnosti in trajnosti ter bukov les kot simbol modrosti in samozavesti. Plamenico zaključuje krona v silhueti Triglava. Ročaj iz bukovega lesa objema pet olimpijskih krogov, simbolov povezovanja. Plamen v kroni širi svetlobo, simbol upanja.

S slovensko baklo se širijo vrednote olimpizma, saj je njegov prepoznaven simbol. Prav tako povezuje ljudi iz vseh koncev države.

Z udeležbo na sprejemu smo se tudi mi poklonili našim športnikom in športnicam. Zastopali so nas učenci, ki so bodisi uspešno zastopali šolo na različnih šolskih športnih tekmovanjih bodisi dosegajo dobre športne rezultate izven šole v športu, ki ga trenirajo.

besedilo in fotografije: Polona Kregar

Dostopnost