Skoči na glavno vsebino
02 630 01 60; 041/673-541 tajnistvo@osfram.si
OVERCOME (PREMAGATI)

Osnovna šola Fram z letošnjim šolskim letom vstopa v že tretji mednarodni projekt, ki bo tekom dveh let obarvan s športom, zdravjem in medkulturno-jezikovno ozaveščenostjo. Gre za strateško partnerstvo med šolami, ki temelji na izmenjavi učencev.

Kot navajajo v krovni organizaciji Cmepius (http://www.erasmusplus.si/kljucna-aktivnost-2/) je namen KA2 projektov dvig kakovosti poučevanja, usposabljanja, učenja in mladinskega dela, modernizacija institucij in inovacija družbe. Aktivnosti znotraj KA2 morajo prinašati dolgoročne pozitivne učinke na sodelujoče organizacije, sisteme VIZ in tudi na posameznike, ki so neposredno ali posredno vključeni v projekte. Ti pa morajo na sistemski ravni sprožiti modernizacijo in krepitev sistemov vzgoje, izobraževanja, usposabljanja in mladine za odzivanje na sodobne izzive (zaposljivost, gospodarska stabilnost in rast, aktivno sodelovanje v družbi).

Namen aktivnosti je spodbuditi izmenjavo dobrih praks ter razvoj, prenos in implementacijo inovativnih praks na organizacijski, lokalni, regionalni, nacionalni in evropski ravni.

Partnerske države (Nemčija, Ciper, Španija, Finska in Slovenija) bomo pod spodbudnim naslovom OVERCOME (Premagajmo) združile skrb za duševno in telesno zdravje, obenem spoznavale tuje kulture in navade ter premagovale jezikovne ovire. Veliko pozornosti bomo posvetili tudi inkluziji in umeščanju otrok s posebnimi potrebami ter priseljencem.

Kot prva gostiteljica je določena prav naša šola, ki bo februarja 2020 zaorala ledino. O tem, kar bomo sejali in kasneje tudi želi, pa vas bomo sproti obveščali, zato nas spremljajte.

Već o samem projektu lahko zveste tukaj.

koordinatorica projekta,

Simona Napast

ERASMUS+ NA OSNOVNI ŠOLI FRAM

Prvi teden februarja smo na Osnovni šoli Fram kot prvi gostili naše tuje partnerje v okviru projekta Overcome pod okriljem Erasmus+. Ko je 8 učiteljev in 16 učencev prestopilo prag naše šole, je vsak dan kar vrvelo od razigranosti, vrstile so se pestre dejavnosti, mladi so se med seboj spoznavali in povezovali, učitelji izmenjevali izkušnje in iskali podobnosti v različnosti. Pridih resnosti je našemu druženju dodalo televizijsko snemanje in obisk novinarke, kar je pričalo o pomembnosti zadanega projekta.

Gostje niso mogli prehvaliti naše lepe domovine, čudovitih Štajercev in gostoljubja tako učiteljev kot učencev na naši šoli, predvsem pa staršev, ki so na svoje domove sprejeli mlade ‘Erasmusovce’. S seboj so prav vsi odnesli nepozabne spomine. Bili smo spontani, a hkrati dobro organizirani. Šport in kulturo smo povezali s slovensko kulinariko ter med evropskimi gosti od vzhoda do zahoda in s severa do juga spletli pristne prijateljske vezi.

Nedelja, 2. 2. 2020

Prvi stik, sramežljivi pozdravi in stiski rok.

Ponedeljek, 3. 2. 2020
Spoznavni dan se je pričel s kulturnim programom, na katerem so se sodelujoče države predstavile. Naši učenci so se izkazali kot suvereni voditelji, povezovalci, plesalci, pevci, glasbeniki, poleg tega pa tudi kot odlični govorci angleškega jezika. Že prvi dan smo vsi skupaj pričeli športno in v gibalnici senzorno komponento združili s socialno. Učenci so se med seboj bolje spoznali, tako da so kasneje ob obisku štajerske prestolnice, Maribora, med seboj sproščeno kramljali, ob tem zavzeto fotografirali, obenem pa si vzeli čas za druženje ob vroči čokoladi. Dan je še prehitro minil, a se je večer prijetno prevesil v noč pri gostiteljih, ki so vsem vsak dan dodatno popestrili in domotožje pregnali s toplino in razumevanjem.
Torek, 4. 2. 2020
Slabe razmere na Pohorju so sfižile velika pričakovanja naših gostov, za katere smo imeli pripravljen tečaj smučanja s posebej zanje izbranimi trenerji. A vremenu smo kljubovali in za vse pripravili športne aktivnosti na drsalkah ali v kopalkah, tako da smo vsemu navkljub premagali ovire in dan izpeljali športno, kot našemu projektu pritiče. V rekreativnem duhu smo nadaljevali tudi zvečer, ko smo večer povezali z nočjo in preživeli nekaj prijetnih, posebnih ur v šestih delavnicah, na katerih smo pekli izvrstne bučne mafine, z monotipijo delali športne matrice, premagovali plezalno steno in izvajali akrobacije na trampolinu, se družili s pisateljema, Lukom Sternadom in Vesno Novak, peli angleške pesmi, nismo pa mogli niti mimo hrane, tako da smo ob številnih lokalnih ponudnikih degustirali slovenske jedi in doma pridelano hrano. Ponosno smo predstavili: Lešnikov kruh, bučno olje Oljarne Fram, gibanico in potico kmetije Tomše, jogurte Hecl, mlečne izdelke Sirarstva Frešer, piškote podjetja Konditor, jabolka Greif, Herganov med, mlečni kruh in marmorni kolač Mozaika dobrot, marmelade, sirupe in nektarje Pohorske dobrote.
Sreda, 5. 2. 2020
Sredino tedna smo pričeli s pogovorom s športnikoma Mitjem in Ervinom Dragšičem. Prvi smučar, drugi košarkar sta na vprašanja učencev in učiteljev odgovarjala vešče, predvsem pa izpostavila odgovornost, spoštljivost in trdo delo kot predpogoj za uspeh. Le en majhen del le-tega je namreč talent, večina pa garanje, vztrajnost, odrekanje in organiziranost. Ker pa smo se v tem tednu družili za zabavo, smo del dneva posvetili plesu. Vsi učenci so se prepustili ritmu in glasbi, ki je vedno povezovalna in govori isti jezik. Poleg uradnega sprejema pri županu, Branku Ledineku, smo na obisku spregovorili o obnovi raškega gradu, preizkusili akustiko grajske kapele in si ogledali film o naši občini. Dan smo zaključili z obiskom gostoljubne turistične kmetije Štern – Pri Kovačniku, kjer smo okušali kmečke koline, nam običajne, tujcem sprva nenavadne, kmalu pa so njihove brbončice klicale po še.
Četrtek, 6. 2. 2020
Sodobna družba na žalost vse bolj terja elektronski in družabno-omrežni davek. Na naši šoli ga skušamo omiliti tako, da prijetno združimo s koristnim. Zato smo se z aplikacijo Action Bound podali po Framu in s pripravljenim kvizom raziskali, kaj nam naš majhen kraj ponuja. Na poti smo se ustavili še v vrtcu, kjer so nam naši najmlajši pripravili pevsko presenečenje. Celoten ustroj vrtca, od osebja, otrok do opremljenosti je na naših gostih pustil izjemen vtis, saj kar niso mogli prehvaliti vsega videnega in doživetega. Navdušenje se je stopnjevalo tudi ob zanimivih delavnicah v Modri delavnici, kjer so učenci izdelali prototip vetrnice in z računalniško aplikacijo zasnovali vzorec na stojalu za telefon, ki jim bo poleg uporabnosti zbudil prenekateri spomin na obisk pri nas. V centru Barada smo preživeli borben popoldan, pogumno prenesli vse brce in udarce, da smo lahko nato vsi skupaj uživali ob odličnem vodenju po kulturno bogatem Ptuju, le za učitelje pa je bilo zvečer pripravljeno posebno doživetje – degustiranje vin v na novo odprtem rovu pod ptujskim gradom.
Petek, 7. 2. 2020
Sončno jutro nas je pozdravilo na turistični kmetiji Uranjek – Pri Baronu. Ogled kmetije otrok ob vseh živalih ni pustil ravnodušne, z veliko vnemo so se lotili tudi težkega kmečkega opravila – luščenja orehov. Gospodar Boris je bil z izkupičkom zelo zadovoljen, kar za precej potic smo jih naluščili. Po delu je sledilo delo – priprava zajtrka. Šest skupin je zavzeto preučilo dane recepte in zmešalo posebne namaze, katere smo še bolj zavzeto pokušali. Prav vsi so bili odlični. Mladi kuharji so upravičeno prejeli posebne diplome ‘Kmet za en dan’. Šele nato je bila na vrsti zabava. Otroci so skočili v škornje in zavijugali med ovirami. Nemalo smeha je bilo in dobre volje, ko smo se odpeljali proti šoli, kjer smo naše enotedensko druženje sklenili.
Sobota, 8. 2. 2020
Slovo. Močni objemi, solzne oči, težka srca. Kmalu na svidenje, dragi prijatelji.
Dostopnost