Skoči na glavno vsebino
02 630 01 60; 041/673-541 tajnistvo@osfram.si

 Ivan Cankar je v svojem delu Kurent zapisal: 

“O domovina, ko te je Bog ustvaril, te je blagoslovil z obema rokama in je rekel: ‘Tod bodo živeli veseli ljudje!‘” 

Četudi je pogosto prezirana in zaničevana, je domovina bila in bo tudi v prihodnje v navdih mnogim.

Pred nami so prazniki, ki jih bomo preživeli z najbližjimi. Pred nami sta Božič in Novo leto. Ob tem pa je prav, da se spomnimo tudi dogodkov, povezanih z našo domovino in z decembrom leta 1990.

Ozemlje današnje Republike Slovenije je bilo vključeno v državo Jugoslavijo, ki jo je sestavljalo šest republik: Slovenija, Hrvaška, Srbija, Bosna in Hercegovina, Črna gora in Makedonija. Slovenci so bili nad skupno državo razočarani, saj so si želeli več pravic in bolj demokratično upravljanje države. Zato se politiki ob močnem sodelovanju civilne družbe odločijo za osamosvojitev oziroma za odcepitev Slovenije od skupne države Jugoslavije. Dogovorili so se, da bodo o tem, ali naj bo Slovenija samostojna ali ne, odločali njeni državljani.

Slovenija, moj dom

brez mej, ker nosim te s seboj!

Kjer rod je moj, kjer sin je tvoj, tam je Slovenija.

(Marko Kremžar)

  1. decembra leta 1990, je potekal na območju današnje Republike Slovenije plebiscit ali ljudsko glasovanje o osamosvojitvi. Slovenci so se odločali o vprašanju: »Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?«.  Plebiscit je bil zelo obiskan, saj se ga je udeležilo kar 93,2 % Slovencev.  88,5 % vseh volilnih upravičencev se je odločilo ZA samostojno in neodvisno državo.

VIR: http://zgodovina.si/glas-javnosti-za-slovensko-osamosvojitev-plebiscit-1990/

Rezultati so bili znani tri dni kasneje, 26. decembra, ki je danes državni praznik. Slovenci smo odločitev na plebiscitu udejanjili 25. junija leta 1991 z razglasitvijo samostojne države. Večina drugih republik znotraj Jugoslavije in predvsem vodilni v Jugoslaviji se sprva niso strinjale, zato je sledila desetdnevna vojna za osamosvojitev.    

Dan samostojnosti in enotnosti je državni praznik v Republiki Sloveniji, ki ga praznujemo 26. decembra in je dela prost dan.

Do septembra 2005 se je praznik imenoval le dan samostojnosti, a so ga s spremembo zakona o praznikih in dela prostih dnevih na pobudo takratne opozicijske stranke Socialni demokrati dopolnili z besedo enotnost, saj naj bi ob plebiscitu Slovenci pokazali največjo mero enotnosti v svoji zgodovini.

VIR: https://www.rfantasy.si/42239

Zaključimo pa s sloganom, ki je zaznamoval tudi takratno dogajanje: »ZBRALI SMO POGUM.«

Zbrala: Nataša Maver Šoba

Dostopnost