Skoči na glavno vsebino
02 630 01 60; 041/673-541 tajnistvo@osfram.si

Kako navdušiti najstnike za branje? Kako med knjižne platnice pritegniti odraščajoče fante in dekleta, ki se jim knjiga vse bolj izmika? Kako knjigo postaviti ob bok digitalnim medijem?

Ker se pri založbah Malinc in KUD Sodobnost International že več let ukvarjajo s projekti, ki skrbijo za bralno kulturo, so se v letošnjem šolskem letu odločili, da pripravijo skupen projekt. Tako je nastal GG4U (Good Game for You), Odprta knjiga,  ki je namenjen predvsem starejšim učencem tretjega triletja. Projekt je bil zabaven in je potekal kot igra, s povezovanjem tako spletnih medijev in socialnih omrežij kot knjig. Osrednjo vlogo je pri tem imela šolska knjižnica, kjer so se tekmovalci družili, reševali zastavljene naloge in o prebranih štirih književnih delih izmenjali mnenja.

Na naši šoli sta se na tekmovalno bralno zabavo prijavili dve ekipi sedmošolk pod mentorstvom knjižničarke Simone Napast, in sicer Svobodne bralke (Špela Pepelnik, Maja Voglar Rodošek, Minka Babič in Nika Mišak) in Bestike (Eva Lah, Maša Belas, Nika Barber in Manca Karo). Pridne bralke so snemale videe, pisale intervjuje, označevale književne osebe, na FB in Instragram profilu pa zbirale sledilce in všečke. Med njima je od začetka do konca vel tekmovalni duh, kar se jim je na koncu izplačalo, saj sta obe ekipi zasedli prvi dve mesti med vsemi slovenskimi skupinami.

  1. junija so jim tako organizatorji v sklopu celodnevnega bralnega seminarja »Knjige nam pomagajo, da ne hitimo« v Stari mestni elektrarni v Ljubljani podelili priznanja, ekipi Bestike pa še posebno nagrado – jesenski izlet in pustolovščino v vetrovniku v Logatcu. Dan pa si bodo zagotovo zapomnile po ustvarjalni delavnici s priznanim litvanskim ilustratorjem in pisateljem Kęstutisom Kasparavičiusom, s katerim so družno pobarvale velikansko žirafo.
Dostopnost