Skoči na glavno vsebino
02 630 01 60; 041/673-541 tajnistvo@osfram.si

DEDIŠČINA OKOLI NAS 2016

OŠ Fram že tretje leto sodeluje v slovenskem projektu Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine pod okriljem Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Letos smo se naslonili našo šolsko učno pot, v sklopu katere so tri zanimive lokacije, Zlati studenec, razvaline nekdaj mogočnega gradu in kapelica sv. Neže. Glede na časovno umestitev vseh treh prizorišč se je naše delo navezovalo na čas Rimljanov in srednjega veka.
5. oktobra 2016 je bil ves dan posvečen naši zgodovini in kulturni dediščini. V dopoldanskih delavnicah so učenci tako vse točke obiskali, se seznanili z naravnimi, kulturnimi in geografskimi danostmi našega področja, nato pa izdelovali plakate za razstavo, srednjeveške in rimske igrače in nakit ter pekli kruh s semeni in olivami.
V popoldanskem delu, ki je bil namenjen vsem krajanom in občanom, pa je obiskovalce pozdravilo dvorišče, ozaljšano s stojnicami, ki so ponujale vse prej omenjene izdelke izpod otroških rok, kvartet NonStop je s Framsko himno v nas prebudil patriotskega duha, plesalke skupine Pellegrina s Ptuja so nas vrnile v čas dvornih plesov, vitezi iz srednjeveškega društva Red kraljevega orla pa so nam prikazali tehnike in veščine mečevanja in spopadanja skozi čas.
Obiskovalci so se nato, razdeljeni v tri skupine, odpravili k vsem trem znamenitostim na naši šolski učni poti. K Zlatemu studencu so jih pospremili Anja Zimet, David Bratuša in Aljaž Ber, oblečeni v Rimljane, ter predstavili vrednost framskega izvira, ki je pred 2000 leti 25 kilometrov oddaljeni Ptuj oskrboval s pohorsko vodo. Program pri sv. Neži je popestrila učenka Kaja Lešnik z razlago prilike ali parabole, dr. Aleš Maver pa je prisotnim prebral pridigo o deviški ovčici, sv. Agnes, rimski mučenici. Razvaline gradu pa so bile priča pravemu srednjeveškemu spektaklu v malem. Učenka Špela Sedej je predstavila zgodovino gradu, učiteljica Dora Ožvald in učenka Eva Lah sta z božanskima violinama pričarali tedanjo glasbo, Martin Mernik je kot trubadur pihal na dušo izbrani gospe, viteza pa sta se na jasi borila vsak za svojega gospodarja.
Po prihodu pred šolo so si gostje ogledali še razstavo v avli in kratek dokumentarni film o živem šahu iz leta 1976, ko je bila odigrana znamenita partija med velemojstrom Brunom Parmo in mednarodnim mojstrom Vojkom Musilom.
Preživeli smo resnično bogat in poseben dan, za kar gre zahvala vsem učencem šole ter sodelavkam in sodelavcem.
Simona Napast

Dostopnost