Skoči na glavno vsebino
02 630 01 60; 041/673-541 tajnistvo@osfram.si

Uši so stalno prisotne v našem okolju. Za ušivost smo dovzetni vsi, ne glede na starost, spol ali socialno-ekonomskih status, pogosteje pa se ušivost pojavlja v šolah in vrtcih, predvsem zaradi tesnejših medsebojnih stikov, ki ušem omogočajo prehajanje z glave na glavo.

Poznano je, da se ušivost običajno poveča takoj po začetku pouka po predhodno zaključenih šolskih počitnicah. Med šolskimi počitnicami namreč ušivosti običajno ne zaznavamo. Naglavne uši ne prenašajo bolezni, vendar pa s svojimi izločki povzročajo neprijetno srbenje.

Pri uspešnem preprečevanju in odpravljanju ušivosti imate ključno vlogo starši. Zato je smiselno, da lasišče otrokom pregledate vsaj enkrat tedensko. V primerih, da ste ugotovili prisotnost uši in da so se hkrati uši pojavile tudi v šoli, lasišče pregledate vsak dan.

Če so se pri vašem otroku pojavile naglavne uši, je nujno, da v skladu s priloženimi navodili NIJZ za ravnanje ob pojavu naglavnih uši, natančno izvedete razuševanje. Učenec se lahko vrne v šolo takoj po opravljenem prvem postopku razuševanja.

Navodila za ravnanje ob pojavu naglavnih usi 

Zloženka_uši

Dostopnost