Skoči na glavno vsebino
02 630 01 60; 041/673-541 tajnistvo@osfram.si

»Spet smo tu» in »Vozite previdno» sta slogana, ki voznike opozarjata na umirjeno vožnjo pred šolami in vrtci. Tabli opozarjata, da so otroci prestopili prag učenosti.
Vsak dan se srečujemo s prometnimi informacijami preko medijev in nekateri podatki so prav skrb zbujajoči. Kaj storiti, da bodo otroci varni? Vsako leto poskušamo najti pravi način, kako vplivati na otroke, da se bodo znali v prometu pravilno vesti.

Pogosto slišimo stavek, ki je postal že oguljena fraza in katerega pomen si razlaga vsak po svoje: »Otroci so naše največje bogastvo». Res je, zato že zelo zgodaj potrebuje ustrezno vzgojo. Zakaj? Da bo podoben nam? Ne, da se bo na naših napakah in spoznanjih čim več naučil in postal samostojna osebnost, zmožna samostojnega in pravilnega ukrepanja v dani situaciji.

Na naši šoli poskušamo najti pravi način, kako otroke primerno poučiti o prometni probelmatiki. Tako na razredne ure povabimo policiste PP Rače, kjer se pogovarjamo o varni udeležbi v cestnem prometu, sodelujemo s SPVZ občine Rače-Fram. V začetku šolskega leta režijski obrat občine v sodelovanju s PP Rače pred OŠ v Framu na prehodih za pešce prva dva tedna šolskega leta usmerja osnovnošolce in jim pomaga pri prečkanju cestišča (predvsem prvošolcem), v šoli pa izvajamo program JUMICAR, Policist za en dan, Otroško varnostno olimpijado.

Zato svetujemo:

– Starši se z otrokom pogovorite o njegovi šolski poti in jo skupaj čim večkrat prehodite.
– Opozarjajte ga na nevarna mesta in ga poučite o pravilnem ravnanju v prometu.
– Priporočamo, naj gre otrok pravočasno v šolo.
– Peš naj hodi po pločniku oz. po levem robu cestišča, kadar le-tega ni, torej v nasprotni smeri, kot teče promet.
– Ob slabi vidljivosti je priporočljivo, da vsi učenci nosijo odsevne kresničke (v smeri proti vozišču).
– Vožnja z rolerji ni priporočljiva.
– Otroci v prvem in drugem razredu osnovne šole morajo celo šolsko leto nositi rumeno rutico, ki ostalim udeležencem sporoča, da so šele začetniki v prometu in da morajo biti zato še posebej previdni.
– Učenci petih razredov opravljajo kolesarski izpit.
– Pri kolesarjenju je obvezna uporaba varnostne čelade. V šolo se lahko s kolesom pripeljejo samo učenci, ki imajo opravljen kolesarski izpit.
– Pri slabi vidljivosti in mraku morajo otroci nositi kresničko, ki se pripne ob žep ali torbico, da prosto niha in odseva svetlobo.
– Učenci, ki se v šolo vozijo z avtobusom, so odgovorni za varen vstop in izstop. Na avtobusu in pred njim se ne prerivajo, s sedežev vstajajo le takrat, ko avtobus ustavi. Na avtobusu uporabljajo varnosti pas.
– Starši, ki pripeljete otroke v šolo z lastnim prevozom, jih odložite na parkirišču in ne na cestišču.

Dostopnost