Evropski teden zmanjševanja odpadkov se vsako leto osredotoča na drug vidik preprečevanja odpadkov, da bi opozoril na področja z velikim vplivom, povezana z našimi netrajnostnimi potrošniškimi navadami. Osredotoča se na zmanjšanje odpadkov in pobude za trajnostno prakso ravnanja z odpadki po vsej Evropi.
Letošnja tema je odpadna hrana, eden večjih svetovnih izzivov, in poteka pod sloganom »Stran pa ne bomo metali!«.
V državah EU letno nastane več kot 59 ton odpadne hrane, sploh ob védenju, da si več kot 37 milijonov ljudi ne more privoščiti kvalitetnega obroka vsak drugi dan, na globalni ravni pa se zavrže kar tretjina vse hrane, proizvedene za prehrano ljudi. V SLOVENIJI SMO LANSKO LETO ODVRGLI 78 KG HRANE NA PREBIVALCA!
Kaj lahko naredi vsak od nas, v šoli in doma, da bi to zaskrbljujočo statistko izboljšali?
- vzamemo toliko hrane, kot mislimo, da je bomo pojedli – raje vzamemo večkrat in manj
- do hrane imamo spoštljiv odnos – zavedajmo se, da je hrano nekdo moral pridelati, da je vložil veliko časa in truda ter porabil veliko vode in energije
- hrano, ki se hitro kvari, hranimo v primernih posodah, v hladilniku
- uživamo lokalno in sezonsko pridelano hrano, izogibamo se industrijsko pridelani hrani
- preden kupimo novo hrano, preverimo, ali smo vso hrano, ki jo imamo v hladilniku in shrambi že porabili
- hrano, ki je nismo pojedli ali se je pokvarila, odvržemo v kompostnike ali med biološke odpadke